Subvencije uticale na porast prodaje električnih i hibridnih vozila

Prodaja potpuno električnih vozila je sa 9 vozila za sedam meseci prošle godine stigla do 39 vozila u istom periodu ove godine.
hibridna vozila

Povodom prekidanja subvencionisanja kupovine novih elektičnih i hibridnih vozila, koja su prema Uredbi Vlade Republike Srbije, od novembra 2020. godine bila subvencionisana, Ministarka životne sredine Irena Vujović organizovala je sastanak sa predstavnicima Srpske Asocijacije uvoznika vozila i delova i Grupacije uvoznika vozila pri Privrednoj komori.

Obaveštenjem na sajtu Ministarstva životne sredine, prekinut je postupak primanja zahteva za subvencionisanje, prema kome su bila subvencionisana putnička vozila, mopedi i motocikli na električni pogon, hibridna i plag-in hibridna putnička vozila sa ograničenjem emislije CO2 na 140, odosno 65 gr/km, zbog toga što je budžet za subvencije potrošen.

Prema informacijama koje su izneli predstavnici Ministarstva životne sredine, u prošloj godini ostvarena subvencija za ovu namenu je iznosila 30 miliona dinara, dok je ove godine izdvojen veći iznos, od 120 miliona dinara.  S obzirom na prošlogodišnje uslove poslovanja zbog pandemije korona virusa, ukupna prodaja vozila je bila manja nego u 2019. godini.  Očekivanja su bila da će se stanje u 2021.godini popraviti.

Predstavnici Srpske Asocijacije su izneli podatke o tome da je prema poslednjem izveštaju o registracijama, prodaja putničkih vozila za sedam meseci ove godine je iznosila 15.217, dok je u istom periodu 2020. godine iznosila ukupno 12.197, što je porast od 24,76%.

Prodaja potpuno električnih vozila je sa 9 vozila za sedam meseci prošle godine stigla do 39 vozila u istom periodu ove godine. Prodaja hibridnih vozila (benzin-struja i dizel-struja) porasla je tri i po puta, sa 473 u 2020. godini, na 1.688 za isti period od sedam meseci 2021 godine.

Podaci pokazuju porast udela električnih i hibridnih vozila u ukupnoj prodaji novih vozila, u odnosu na prošlu godinu, iako su i dalje puno manji od evropskih proseka, posebno u slučaju čisto električnih vozila, čija prodaja u Evropi rapidno raste, zajedno sa ulaganjima u proširenje infrastrukture eletričnih punjača.

Ovakva statistika ukazuje na veoma pozitivne efekte Uredbe o subvencionisanju, koja je doprinela da poraste interesovanje za kupovinu vozila koja manje zagađuju i samim tim na smanjenje zagađenja vazduha zbog uticaja putničkih vozila u saobraćaju.  Pored toga, ponuda ovih vozila se povećava i u budućnosti će se dalje proširivati kod svih proizvođača.  Kako proizvođači najavljuju, očekuje se i potpuno izbacivanje vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem počevši od dizel motora koji više zagađuju. Neki proizvođači najavljuju takve korake već do 2025.

Na sastanku je zaključeno da će se u narednom periodu raditi na pripremi i usaglašavanju svih odredbi Uredbe koje su u prethodnom periodu otežavale ili usporavale proces sa strane Ministarstva ili korisnika, podnosioca zahteva.

Svi predmeti koji su primljeni do trenutka obustavljanja prijema novih zahteva, će biti procesuirani i obrađeni, dok će se nova Uredba donositi u novembru za sledeću godinu.

 

Beograd, 20.08.2021.

Kontakt za medije:

Aleksandra Graovac, generalni sekretar

Tel:+381602698720; email: gensekuvoznici@gmail.com

Podeli članak:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Možda će Vas zanimati i:

Novi čelnici – stari ciljevi

IZVEŠTAJ I ODLUKE SA SEDNICE IZBORNE SKUPŠTINE Sednici skupštine prisustvovalo je 22 od 28 članova Asocijacije tako da je obezbedjen kvorum za donošenje odluka.

Najčitanije

Budimo u kontaktu

Pretplatite se ne naš newsletter

Jednom nedeljno bićete obavešteni o svim novostima iz naše Asocijacije.