Subaru za SCG d.o.o.

Proizvođač Subaru automobila je Fuji Heavy Industries Ltd. (FHI), poznata svetska kompanija za izradu transportnih sredstava i proizvoda vezanih za vazduhoplovstvo.

Zvanični distributer za Srbiju i Crnu Goru od 2005. godine je kiparska firma “Nicos C. Kattamis S&M Ltd” najstariji svetski i evropski distributer Subaru-a izvan Japana, koji se tim poslom bavi već 45 godina. Istovremeno, zvanični dileri Subaru-a za Srbiju i Crnu Goru, kompanije koje se bave uvozom i prodajom automobila na našem tržištu već dugi niz godina su:

Uvoznici vozila – Srbija:

  • Ćurčić Export-Import, Beograd
  • Ehom Auto, Beograd
  • Mikom, Novi Sad

Uvoznici vozila – Crna Gora:

  • Virage, Podgorica

Subaru, kao automobilski ogranak Fuji Heavy Industries(FHI) korporacije, nastao je integracijom šest kompanija, koje su prethodno bile u okviru prvog japanskog privatnog proizvođaća vazduhoplova, Nakajima Aircraft Ltd.

“Subaru” je japanska reč koja znači “Ujedinjenje”, a istovremeno i sazvežđe šest zvezda, koje je postalo zvanični amblem kompanije.


Fuji Heavy Industries je 1955. na tržište izbacio model Subaru 1500, prvi automobil sa samonosećom karoserijom proizvedenom u Japanu, a 1965. Subaru je postao prvi japanski proizvođać automobila koji je tržištu ponudio auto sa prednjim pogonom.

Subaru je 1972. napravio revolucionaran iskorak u svetu automobilizma, predstavivši prvo vozilo sa pogonom na četiri točka namenjeno svakodnevnoj upotrebi, Leone 4WD Station Wagion. Do tada je upotreba pogona na četiri točka bila limitirana na specijalna i terenska vozila, ali je Leone 4WD izgradio svoj veliki ugled kao automobil koji je sigurnosne i vozne prednosti pogona na četiri točka predstavio čitavom novom segmentu vozača u celom svetu. Tokom godina, Leone 4WD postao je najbolje prodavani automobil sa pogonom na četiri točka na svetu, utirući put razvoju novog Subaru symmetrical full-time All-Wheel Drive system-a.

Kompanija je do sada proizvela više od 10 miliona vozila. Fuji Heavy Industries zapošljava više od 15.000 ljudi, ima devet proizvodnih postrojenja i prodaje svoju robu u više od 100 zemalja. Kompanija ima dugačku istoriju kao tehnološki inovator i može da se pohvali nekim od najraznovrsnijih i najnaprednijih tehnologija iz oblasti pogona na četiri točka na svetu.

Danas mnogi vodeći svetski proizvođaći imitiraju Subaru-ovu naprednu tehnologiju, koja će uvek zadržati višegodišnju prednost.

Svetski Reli Šampionat i Subaru

Blisko vezani za pomenutu tehnologiju su i impresivni rezultati Subaru automobila koji se takmiče za Svetski Reli Šampionat (WRC), uključujuči superioran način na koji su osvojili Šampionat proizvođača tri godine za redom 1995.,1996. i 1997., kao i nezaboravni nastupi Subaru vozača Kolina Mekrea (1995.), Ričard Barnsa (2001.) i Petera Solberga (2003.) prilikom osvajanja njihovih pojedinačnih vozačkih WRC titula.

Podeli članak:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Možda će Vas zanimati i:

Audi e-tron

Električno zabavna vožnja Audi e-tron prvi je potpuno električni serijski model marke sa četiri prstena. Kompanija će prv put u San Franciscu predstaviti svoj

Subaru za SCG d.o.o.

Proizvođač Subaru automobila je Fuji Heavy Industries Ltd. (FHI), poznata svetska kompanija za izradu transportnih sredstava i proizvoda vezanih za vazduhoplovstvo. Zvanični distributer za Srbiju i

Najčitanije

Budimo u kontaktu

Pretplatite se ne naš newsletter

Jednom nedeljno bićete obavešteni o svim novostima iz naše Asocijacije.