dr Miloš Petrović – predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova

Miloš Petrović  je proveo  dvadeset godina na najvišim menadžerskim pozicijama kako u stranim tako i u domaćim kompanijama.

Na samom početku karijere u  Inex-Interexportu, bio je jedan od mladih perspektivnih mašinskih inženjera i vrlo brzo sa mesta servisnog inženjera postao tehnički rukovodilac, a zatim, nakon potpisivanja ugovora sa Mercedesom biva  izabran je u najuži Mercedesov tim.

U narednom periodu postaje zamenik  direktora Mercedes Benz Beograd, a  kasnije i član upravnog odbora Mercedes Benz Yugoslavia .

Nakon toga prelazi u General Motors za Centralnu i Istočnu Evropu sa sedištem u Budimpešti, na poziciju  menadžera za razvoj GM Chevrolet-a za Srbiju,Crnu Goru i Makedoniju.

Novi izazov je japanska Toyota koja ga promoviše na mesto  generalnog direktora Toyota centra Beograd u vlasništvu “Toyota Tsusho Corporation ” gde provodi pet uspešnih godina na čelu kompanije.

Zasvršio je Toyota akademije za “lean” i“KAIZEN “ management .

Gospodin Petrović bio je CEO Delta Motors-a , BMW-a za Srbiju i Crnu Goru, tačnije Generalni direktor Delta auta najveće uvozničke kompanije eksluzivnih automobilskih brendova u regionu , kao što su BMW, Honda, Fiat i Reanult Trucks.

Predsednik je Borda direktora  Srpske Asocijacije uvoznika vozila i delova koja okuplja sve svetske proizvovođače motornih vozlia koji su zastupljeni u Srbiji preko svojih kompanija ili distributera od Audi-a, Mercedesa , Citroena, Peugeota, Toyote ,Suzukija, Subaru-a i ostalih brendoova.

Od 2012. je zastupnik kapitala i član uprave  u kompaniji Kryo-Gas, zatim član uprave i savetnik Predsednika za Jugostocnu Evropu za ‘Strategy&Business development” u kompaniji “Milšped Group” sa 2000 zaposlenih i preko 500 mil eura prihoda

Vlada Republike Srbije 2014. gospodina Petrovića postavlja na mesto Državnog sekretara u Ministarstvu privrede zaduženog za privredni razvoj, Evropske integracije i međunarodnu sasradnju . Nakon toga po osnivanju Razvojne Agencije Srbije www.ras.gov.rs postaje prvi direktor ove institucije zadužen za direktna ulaganja i ekonomski razvoj Republike Srbije.

Bio je član   “Saveta za Ekonomski razvoj” najvišeg državnog tela za direktna ulaganja i investicije koji su sačinjavali , ministri finasija, privrede, rada , predsednik PKS i direktor Razvojne Agencije Srbije.(RAS)

Takođe na predlog Vlade Republike Srbije postavljen je na mesto  Predsednika Upravnog  odbora” Fiat -Chrysler Serbia” najveće investicije u Srbiji od preko 1bil euro i preko 3.000 zaposlenih.

Nakon izlaska iz automobilskog bussines-a  postaje  član uprava odnosno eksperskih timova, u najvećim kompanijama u oblasti investicija, studija izvodljivosti, organizacionih promena,strategije, koorporativnog upravljanja  i unapređenja profitabilnosti. (www.iipp.rs)

Trenutno je Savetnik Ministra za Inovacije i Tehnoloski razvoj u Vladi Republike Srbije.

Završio je doktorske studije na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i stekao zvanje Doktora tehničkih nauka .