Naučni skup: Električna vozila i infrastruktura za električna vozila

“Električna vozila i infrastruktura za električna vozila” naziv je naučno-stručnog skupa koji je održan u okviru ovogodišnjeg Sajma automobila – DDOR BG Car Show 06, najreprezentativnijeg regionalnog događaja u oblasti auto industrije. Učesnici skupa, koji su organizovali Mašinski fakultet u Beogradu, Centar za električna i hibridna vozila CEH-V i Srpska asocijacija Uvoznika vozila i rezervnih delova, akcenat su stavili na trenutno stanje i perspektive razvoja u ovoj oblasti.

Govoreći o ovoj temi, predstavnici Mašinskog fakulteta podsetili su da je još pre 35 godina na Katedri za motorna vozila realizovan projekat električnog autobusa za FAP, a zatim i  električni Zastavin kombi, dostavno vozilo TAM na električni pogon i sl.

Asistenti  Mašinskog fakulteta dr Uroš Kovačević, Darko Stanojević i Miloš Vasić predstavili su novi projekat električnih vozila na kome trenutno rade istraživači Modula za motorna vozila, elektrotehniku i informacione tehnologije. Prema njihovim rečima fokus je ponovo na električnim autobusima, ali i na superkondenzatorima, punjačima za superkondenzatore, eksploataciji i održavanju takvih autobusa i razvoju infrastrukture i logistike ( priključenje na mrežu, pokretni punjači, organizacija i makrotehnologija održavanja, gotovost voznog parka, pouzdanost i rizik, troškovi i dr.).

Takođe, kako je rečeno, Mašinski Fakultet, za potrebe Instituta za istraživanja i projektovanja u privredi (iipp), a pod pokroviteljstvom i uz finansijsku podršku Fonda za inovacionu delatnost  upravo završava Studiju izvodljivosti primene elektro vozila u organizovanim voznim parkovima. Sagledavaju se prednosti i nedostaci u tehničko-eksploatacionim parametrima rada vozila na električni pogon u okvirima organizovanih  voznih parkova kao što su javna preduzeća, distributivni centri i slično. U planu je i izrada studije Eco Driving-a i analiza uvođenja električnih vozila za kompaniju NELT.

Inče, asistenti dr Uroš Kovačević, Darko Stanojević i Miloš Vasić učestvovaće od 9. do 13. aprila na Electric Vehicles Europe 2018 u Berlinu. Utiske sa skupa preneće na predstojećem Maintenanceforum.net, koji će se u organizaciji Mašinskog fakulteta održati od 24. do 26. maja u Beogradu.

O perspektivama razvoja električnih vozila i prateće infrastrukture u Srbiji  na skupu su govorili i direktor  GSP Beograd Željko Milković,  predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila dr Miloš Petrović, predstavnici Privredne komore Srbije i dr.

Ovogodišnji sajam automobila otvorio je ministar zaštite životne sredine RS Goran Trivan. Izražavajući zadovoljstvo što Sajam automobila prvi put otvara neko ko se bavi ekologijom, ministar je rekao da je to jasan znak da se u ovoj oblasti nešto bitno menja:

Za razliku od sveta, u kome se mnogo toga već promenilo, pitanje je kojom brzinom teku promene u Srbiji, ali smo bar na dobrom putu. Iako za svetom kasnimo bar 25 godina, ohrabruje činjenica da držimo do automobilske industrije, ali i da imamo od koga da naučimo ako samo „pogledamo preko ograde“. Nemamo izbora, moramo da se uklopimo u novo vreme, ali automobili moraju da budu ekološki prihvatljivi, rekao je Trivan. Napominjući da električni ili hibridni automobili predstavljaju budućnost i da kasne svi oni koji to nisu shvatili, Goran Trivan je rekao da će Ministarstvo na čijem je čelu razmotriti načine da se pomogne ovom segmentu automobilske industrije.

Pod sloganom “Glavni u gradu” ovogodišnji Sajam automobila okupio je 306 izlagača iz dvadesetak zemalja, predstavio 34 automobilska brenda sa 41 premijerom ili sasvim novim modelom automobila, koje je vodeća svetska produkcija lansirala u proteklih godinu dana.

 

(Izvor: Mašinski fakultet)

Podeli članak:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Možda će Vas zanimati i:

Euro Sumar

Euro Sumar d.o.o, zvanični uvoznik i distributer Suzuki automobila i motocikala, osnovan je 1995. godine. Identifikacija sa vrednostima japanskog proizvođača i uočena pozitivna iskustva

CTC Unit d.o.o.

CTC-Unit NAUTICA, ogranak CTC-UNIT d.o.o., je ekskluzivni uvoznik, distributer i ovlašćeni servis nekoliko svetski poznatih brendova poput: Nautički program: JEANNEAU SEA RAY RINKER SAVER

Najčitanije

Budimo u kontaktu

Pretplatite se ne naš newsletter

Jednom nedeljno bićete obavešteni o svim novostima iz naše Asocijacije.