Asocijacija uvoznika vozila i delova – osnovne informacije

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova

Posle studioznih konsultacija i vaganja pojedinačnih interesa, nekadašnje Udruženje uvoznika vozila i delova je reorganizovano i u novoj formi pokušava da se izbori za povoljniji status automobilskog sektora kod nas.

Novo poslovno udruženje sada se zove  Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova.

Članovi Asocijacije su uvoznici putničkih vozila, motocikala, delova i opreme. Definisan je statut sa programom rada koji će omogućiti dugoročno ostvarivanje interesa članica Asocijacije, ali i uspostaviti partnerski odnos sa državom.

Osnovni zadaci :

Jedan od osnovinih  zadataka jeste  praćenje i usklađivanje sa poreskim zakonodavstvom, ekotaksom, zakonom o zaštiti potrošača, čak i statistikom novih vozila, s obzirom da je istraživanje tržišta uslov za dugoročne investicije.

Sledeći zadatak je da utičemo na to da obrazovanje ljudi koji učestvuju u ovom poslu podignemo na viši nivo. Tu mislimo na naše ljude, ali i na procenitelje štete u osiguravajućim kućama koji nisu prošli određenu obuku. Želimo da im pomognemo oko normative, jer nije isto popravljati automobil niže ili visoke klase. Potrebni su nam i kontakti sa finansijskim kućama. Čak, ako bude neophodno, edukaciju ćemo obaviti o našem trošku, jer to doprinosi bržoj realizaciji naplate šteta i celog ciklusa, od oštećenja do vraćanja vozila u saobraćaj.

Poreska politika

Cilj Asocijacije je da prilagodimo poresku politiku, što recimo znači, da se u zameni staro za novo porez plaća samo na razliku vrednosti od polovnog do novog automobila, a ne na punu cenu novog automobila, što je značajna ušteda za kupca. Mi smo se i udružili u Asocijaciju da bi smo ostvarili neka prava. Ne želimo samo da kritikujemo zakone, već da ubrzamo i pojednostavimo administrativne procedure, da olakšamo donošenje zakona i učestvujemo u donošenju onih koji zadiru u naše poslovanje.

Naš primarni cilj jeste da pokrenemo posustalu prodaju vozila, jer od toga korist ima čitava država. Plaćanje taksi, registracija, osiguranje, drumarina – sve to ide državi, deo ide osiguravajućim kućama.Zatim, tu je potrošnja goriva, prodaja pneumatika, održavanje i servisiranje: svi u tom lancu imaju poslovni interes i korist, koja se na kraju odražava i na puniji budžet, ali i više radnih mesta.

Ekologija i zaštita životne sredine

Što se tiče ekoloških taksi, Asocijacija se zalaže za subvencije na hibride.

Subvencija za kupovinu hibridnog vozila je 1.000 evra, koliko kupac manje plaća, a prodavcu to nadoknađuje država, što i nije neka suma jer se cene automobila kreću od 15 do čak 100 hiljada evra koliko koštaju pojedini modeli hibrida.U Americi, cifra za olakšice je čak 10.000 evra, u Grčkoj se na hibride ne plaća registracija, putarine, parking i imaju pravo ulaska u centar Atine bez obzira da li je parni ili neparni dan. Zaštita čovekove okoline je prioritetan cilj svih uvoznika automobila i mi pokušavamo da dobijemo slične povoljnosti.

Ravnopravan položaj za uvoznike vozila i delova

Još jedan od ciljeva Asocijacije jeste da se obezbedi ravnopravan položaj za sve članice Asocijacije.

Dakle, da sve što je uvozno ima isti tretman, a ono što je domaće ima drugačiji tretman. Ali, trebalo bi da bude jasno šta je domaći proizvod  i da on koristi domaće resurse, odnosno da ima 60% domaćih komponenti.

Plan i razvoj  Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova

Imamo ideju da osnujemo različite radne grupe. Zadatak radnih grupa je da predlaže eventualne promene za pravna pitanja, jedna grupa razmatraće carinske propise i ostale teme koje se tiču funkcionisanja i rada članova asocijacije.Privredna komora Srbije je prva reagovala i već smo član nekih grupa. Konačno, od svega najveću korist mogli bi imati upravo kupci novih automobila u Srbiji.

Podeli članak:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Možda će Vas zanimati i:

82. Skupština Asocijacije uvoznika

82. Skupština udruženja uvoznika vozila i delova održane je dana 30. avgusta 2012. godien u 15h na Beogradskom sajmu u Beogradu. Sednici je prisustvovalo

Novi čelnici – stari ciljevi

IZVEŠTAJ I ODLUKE SA SEDNICE IZBORNE SKUPŠTINE Sednici skupštine prisustvovalo je 22 od 28 članova Asocijacije tako da je obezbedjen kvorum za donošenje odluka.

Najčitanije

Budimo u kontaktu

Pretplatite se ne naš newsletter

Jednom nedeljno bićete obavešteni o svim novostima iz naše Asocijacije.